PREDAVANJA

Lecture BY REQUEST

Idis Turato

Datum
15.01.2021. / 19:00
Mjesto
Online
Stream
Stream
Ako ste ikad imali pitanja o bilo čemu što vas je zanimalo u svijetu arhitekture i šire - pošaljite to nama, a prof. Turato će na to odgovoriti u svom interaktivnom predavanju. Svoja pitanja šaljite u DM, u komentare, na anketu na storyju, na FB stranicu festivala ili nam pišite na mail - sva pitanja prikupljamo. Tako ćete i vi biti dio predavanja!

Idis Turato je prakticirajući arhitekt, profesor na Aarhitektonskom fakultetu u Zagrebu te osnivač Delat-Lab platforme na Sveučilištu u Rijeci. Dobitnik ja nagrada Vledimir Nazor, Drago Galić, Viktor Kovačić u 5 navrata, te je 10 puta nominiran za Europsku nagradu Mies van der Rohe, a njegovi radovi su objavljeni u nizu knjiga, revija i stručnih časopisa.

Istraživački proces u fotografskom
radu

Glorija Lizde

Datum
16.01.2021. / 16:00
Mjesto
Online
Stream
Stream
U predavanju će biti riječ o istraživanju koje prethodi fotografiranju, a odnosi se na metode obrađivanja fotografskog koncepta. Poseban naglasak će biti na pojmu fototerapije i terapijske fotografije te analizi simboličkih elemenata na primjerima pojedinih fotografija iz serija F20.5 te Persona(l).

Glorija Lizde završila je preddiplomski studij Filma i videa pri Umjetničkoj akademiji u Splitu te diplomski studij Fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Izlagala je na brojim samostalnim i skupnim izložbama, a u svom fotografskom radu bavi se temama identiteta, sjećanja i traume.

What if ___?

OKO

Datum
17.01.2021. / 17:00
Mjesto
Online
Stream
Stream

“Zašto je toliko teško odrediti kojim smjerom želiš ići? Kako znati da nisi donio krivu odluku izborom? Trebamo li svi biti uspješni i koje je mjerilo uspjeha? Zašto uopće radim to što radim i koliko me to ispunjava? Kako čuti kritiku i kako prepoznati zlobu i izolirati je? Gomila pitanja, gomila opcija i odgovora a na kraju krajeva, nitko od nas nije siguran kakav će biti rezultat.”

Radovi umjetnice OKO (slike, murali I instalacije), su izlagani u galerijama I muzejima kao sto su Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, Victoria & Albert muzej u Londonu I e-flux u New Yorku, a njezin mural dio je službene zbirke slika Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, kao i njezin interaktivni video / zidni rad „Ne drži bijelog zeca”za stalnu zbirku Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Rad “Equilibrium” je dio stalnog postava Glavne zgrade Centralne banke Europe u Frankfurtu.

MODA S TRADICIJSKOG 
ASPEKTA

Loreta Gudelj

Datum
17.01.2021. / 18:00
Mjesto
Online
Stream
Stream
Loreta će ispričati kako podići brend u Hrvatskoj s naglaskom na održivosti i ručnoj proizvodnji. Razgovarat ćemo o iskustvu osmišljavanju modnog brenda, publici kojoj se obraća te kako pomiriti želje i mogućnosti unutar mogućnosti proizvodnje. Nastojat će dati odgovore spram odluka u vođenju brenda i kako unaprijediti znanja koja se traže u internacionalnom tržištu.

Loreta Gudelj osnovala je Loré 2015. godine i postigla uspjeh s njenom prvom kolekcijom predstavljenom na zagrebačkom Cro-a-porteru te kasnije na Tjednu mode u Ljubljani. Glavna je dizajnerica Loréa, doktorica je znanosti suvremene povijest umjetnosti, te je prethodno diplomirala povijest umjetnosti i španjolsku filologiju u Zagrebu i Madridu.

Bar radiš što voliš

Marko Mrkić, Antea Franjić

Datum
17.01.2021. / 19:00
Mjesto
Online
Stream
Stream
Plesača i Velikog vođu plesne škole Lijeva&Desna vjerojatno ste upoznali na Instagramu ili u showu Ples sa zvijezdama. Njegovu djevojku, malu od palube u Lijeva&Desna i copywritericu u jednoj reklamnoj agenciji ste vjerojatnije čitali.
Službenih titula, kažu, nemaju nijednu, a ni njihov poslovni put nema nikakvih putokaza. Majkama svoje životne puteve opravdavaju influencerskim priznanjima i nagradama na marketinškim festivalima, ali najvažnije, iako ne razumiju, znaju da rade što vole.
U nedjelju nam pričaju kako su od hobija kojeg vole nabasali do prave plesne škole (!), zašto prekršiti sva pravila komunikacije prema ciljnoj skupini, kako uvjeriti muškarce da neće dobiti menstruaciju nakon tečaja plesa i zašto nitko nije pametniji od tebe kada se radi o tvom brendu.

Kako promišljati drugačije budućnosti u "stvarnom svijetu"?

Ivica Mitrović

Datum
18.01.2021. / 19:00
Mjesto
Online
Stream
Stream
Predavanje će kroz primjere osobne edukacijske i dizajnerske prakse predstaviti spekulativni dizajn, kao kritički i refleksivni dizajnerski pristup. Promišljanjem uloge tehnologije u svakodnevnom životu, i njenim implikacijama, ova dizajnerska praksa spekuliraju o novim tehnološkim, društvenim, ekonomskim i političkim konstelacijama budućnosti.

Ivica Mitrović docent je u području dizajn interakcija, na Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu. Od 2001. godine radi na promociji i uvođenju dizajna interakcija, te kritičkog i spekulativnog dizajn kao novih specijalizacije na području dizajna u Hrvatskoj i regiji.

Iz sfere privatnog u javno; obiteljska intima u kontekstu galerije

Denis Butorac

Datum
18.01.2021. / 20:00
Mjesto
Online
Stream
Stream
U svojoj umjetničkoj praksi medij fotografije najčešće koristim kao sredstvo samoreprezentacije i vizualizacije performativnih procesa kojima rekonstruiram proživljena iskustva. Govorit ću o pitanju identiteta i konstrukcije pozicije 'drugog' na temelju iskustva unutar obiteljske i šire društvene pozicije.

Denis Butorac rođen je 1992. Diplomirao je na Katedri za Fotografiju pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Osim Dekanove i dviju Rektorovih nagrada, dobitnik je novčane potpore i nagrade Marina Viculin. Izlagao je na nekoliko samostalnih i grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

Psychetecture: “Transčovjek i hiperprostor”

Filip Pračić

Datum
19.01.2021. / 19:00
Mjesto
Online
Stream
Stream
Rastući Blade Runner urbani krajobrazi, generički dekori, prekarni odnosi online rada nekog novog cyber-proletarijata, točke bez dimenzija u „tekućoj modernosti“, proteze i virtualni identiteti, sintetičke droge i novo normalno: predavanje nastoji kroz shizofreni tok misli zaroniti u problematiku transčovjeka i hiperprostora u kojem živimo.

Filip Pračić je student diplomskog studija Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. Sudjeluje u EASA-i (European Architecture Students Assembly) od početka studija, a 2018. član je organizatorskog tima RE:EASA-e u Rijeci. Psychetecture pokreće 2016., a član je upravnog odbora DAZ-a od 2017., gdje pokreće ODAZIV.

arhitektura i katastrofe

Ida Križaj Leko

Datum
19.01.2021. / 20:00
Mjesto
Online
Stream
Stream
Ida Križaj Leko rođena je 1983. u Zagrebu. Studirala je arhitekturu na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu gdje je i diplomirala 2008. Za vrijeme studija radila u raznim arhitektonskim uredima te sudjelovala kroz različite autorske suradnje na arhitektonskim natječajima i radionicama. 2009. seli u Rijeku gdje stiče stručni staž u arhitektonskom uredu Randić-Turato, kasnije Turato. Od 2012. pokreće samostalnu djelatnost u Rijeci. Njeno djelovanje fokusirano je jednako na fikciju, kao i na stvarnost kroz zauzimanje različitih uloga, ne nužno samo arhitektonskih .

Dio je projektnog tima sportske dvorane i trga u Krku koja je osvojila nagradu ''Viktor Kovačić'' za najuspješnije ostvarenje arhitektonskog stvaralaštva 2014. godine Kao koautor s Anom Boljar, osvajila je nagradu ''Bernrdo Bernardi'' za projekt ''Rihub – rasadnik kreativnog g.rada'' za najuspješnije ostvarenje na području unutrašnjeg uređenja 2018. godine. Dio je tima kojeg je okupio povjerenik Idis Turato, koji će predstavljati Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu - 17. Međunarodnoj izložbi arhitekture 2020. godine.

Kako je fenomen održivosti utjecao na neodrživost fotografije kao zanata?

Mare Milin

Datum
20.01.2021. / 19:00
Mjesto
Online
Stream
Stream
“Fotografija kojom se profesionalno bavim, trenutno je vrlo održiva. Moglo bi se reći da je klasična, analogna fotografija bila neprijatelj ekologije i ekološkog. Moje predavanje odnosi se na moment kada fotografija koja tehnološkim boom-om, usputno, dobiva veliki plus za održivost, ali istovremeno i propada kao vrijedan zanat.“


Došla je u Zagreb iz Zadra 1992. da bi studirala industrijski dizajn. Na drugoj godini fakulteta otkriva fotografiju, što joj potpuno zaokuplja um i srce. I tako sve do današnjeg dana, kada je više nego ikada u fotografiji, ali na strogo profesionalan način. Fotografijom se namjerava baviti dok je u njoj duha i daha.

Crtam, DAKLE JESAM

Hana Tintor

Datum
20.01.2021. / 20:00
Mjesto
Online
Stream
Stream
Predavanje Crtam, dakle jesam predstavit će crtanje kao profesiju, ali i kao razumijevanje svakodnevice i života. Od razloga zašto je počela crtati, preko integracije crteža u projektima na Studiju dizajna do stvaranja prvog autorskog animiranog filma, Hana Tintor će pričati o inspiraciji, procesu stvaranja, narativnoj ilustraciji, ali i o strahu, samokritici i kreativnim blokadama.

Hana Tintor rođena je u Zagrebu 1992. godine. Nakon završene umjetničke upisuje Studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu. Diplomirala je na studiju vizualnih komunikacija 2016. godine. Sa željom da se i dalje usavršava, 2017. godine upisuje, a iduće godine i završava, MA Illustration and Book arts, Cambridge School of Art u Cambridgeu, UK. Trenutno živi i radi u Zagrebu, kao freelance ilustrator i art direktor i animator u suradnji s Jadranskom Animacijom.

Peta forma svjetla

Dean Skira

Datum
21.01.2021. / 19:00
Mjesto
Online
Stream
Stream
Svjetlo je nevidljivo, ali ima svoje forme. Prva forma svjetla se nalazi u izvoru, druga je forma samog nevidljivog svjetla, treća je forma objekta koje svjetlo osvjetljava u trenutku kad ga dodirne, četvrta je forma sjene, a peta je forma posljedice koja obuhvaća prethodne četiri forme i naš osjećaj i doživljaj prostora s obzirom na njih.

DEAN SKIRA međunarodno je nagrađivani dizajner rasvjete, s bogatim iskustvom u arhitektonskoj i pejzažnoj rasvjeti te produkt dizajnu. 1986. upisuje studij na Fashion Institute of Technologies u New Yorku gdje 1990. osniva tvrtku. 1995. nastavlja svoj rad u Hrvatskoj. Član je međunarodnih udruženja IALD, IES, CLD i HDR Hrvatskog društva za rasvjetu.

Što smo to dovraga napravili?

Davor Bruketa

Datum
22.01.2021. / 19:00
Mjesto
Online
Stream
Stream
Davor Bruketa kreativni je direktor reklamne agencije Bruketa&Žinić&Grey - jedne od najnagrađivanijih agencija u ovom dijelu Europe, design huba međunarodne mreže Grey. Član je brojnih žirija, a bio je predsjednik Uprave HURA-e i član Radne skupine Predsjednice RH za razvoj identiteta i brenda RH.

Let's get physical

Damjan Geber

Datum
22.01.2021. / 20:00
"Iz osobnih razloga predavač Damjan Geber nažalost je morao otkazati svoje predavanje."
Stream
PREDAVANJE OTKAZANO
U digitalno doba kad gotovo sve potrebe možemo ispuniti u par klikova, doživljaj je postao jedan od najtraženijih proizvoda. Poslijednjih godina sve je očitija razlika između dobre arhitekture ili dobrog dizajna te doživljaja koji oni pružaju korisnicima. Kako projektirati doživljaje, definirati potrebe korisnika te kakve veze online retail ima s tim?

Damjan Geber je osnivač i kreativni direktor agencije Brigada*, specijalizirane za razvoj inovativnih načina analitike razumjevanja ponašanja korisnika prostora te stvaranje jedinstvenog prostornog doživljaja i integraciju brandinga s prostorom. Više od 10 godina kroz arhitekturu i produkt dizajn podižu svijest o važnosti prostornog doživljaja.

Against efficiency

(ab)Normal

Datum
23.01.2021. / 17:00
Mjesto
Online
Stream
Stream
(ab)Normal is the collective idea of four architects, building their spacial narratives through obsolete 3D models and rejected timelines: the iconographic images describe the allegory of a culture that revolves obsessively around the internet, gaming and religion.

As a multidisciplinary collective, (ab)Normal investigates the relation between digital practices of architectural representation and factual consequences of today’s digitalized urban environments in various forms, i.e. design, architecture, scenography, illustration, fiction — with a particular focus on architectural representation.

PARK 21. STOLJEĆA

Krajobrazovanje

Datum
23.01.2021. / 18:00
Mjesto
Online
Stream
Stream
Tema predavanja je park 21. stoljeća. Nedostatak informacija o njemu vodi pukom nagađanju, stoga ćemo to i raditi – nagađati i raspravljati. Pozivamo da se uključite u razgovor i interaktivno (anti)predavanje koje ćemo snimati za Krajobrazovanje – prvi domaći podcast o krajobraznoj arhitekturi i pitanjima krajobraza.

Podcast Krajobrazovanje u ožujku 2020. godine pokreću krajobrazni arhitekti Mate Rupić i Stjepko Golubić, a nedugo zatim pridružuje im se i kolegica Zrinka Maranić. Do sada su snimili 18 epizoda. Cilj im je da se Krajobrazovanje razvije u platformu za razmjenu znanja, ideja i promociju krajobrazne arhitekture.

IMPERATIV KREATIVNOSTI

Dalibor Matanić

Datum
23.01.2021. / 19:30
Mjesto
Online
Stream
Stream
Svijet ekstremnog individualizma osudio nas je na neprekidnu nužnost ispoljavanja kreativnosti i festival samoprezentacija. Kako sačuvati kreativnu oštricu i generalni smisao sadržaja kreativnog procesa u vremenu koje se vrlo agresivno i nepredvidljivo mijenja? 


Dalibor Matanić, autor 11 igranih filmova, 2 TV serije, 5 kazališnih predstava i dosta reklamnih spotova. Dobitnik nagrade žirija u Cannesu za igrani film "Zvizdan", autor TV serije "Novine" koja je prva u jugoistočnoj Europi kupljena za globalnu Netflix distribuciju. Predavao filmsku kulturu mladim dizajnerima nekoliko godina. Dobro su brijali.

Promišljanje dizajna za djecu

Dorja Benussi

Datum
24.01.2021. / 16:00
Mjesto
Online
Stream
Stream
“Vjerujem da bi dizajn trebao biti agent promjene, preispitivanja postojećeg stanja i definiranja nove, bolje budućnosti. Tipičan dizajn za djecu samo je statična, mini-verzija predmeta za odrasle. Mislim da bi to trebalo biti potpuno drugačije; holistički promišljeno, poticajno, dinamičnije i zabavnije.”

Dorja Benussi dizajner je i suvlasnik interdisciplinarnog kreativnog studija Benussi&theFish. Kroz ulaganje u razvoj vlastitih proizvoda kroz brand Tink Things i kroz rad s fokusom na suradnju s organizacijama poput UNICEF i UN Women studio razvija metodologiju rada koja naglasak stavlja na inovativne holističke principe u dizajnerskom procesu i osviješteni pristup projektima.

Lecture BY DALIBOR MATANIĆ

Dalibor Matanić

Datum
15.01.2021.
Mjesto
Online
Prijavi se
Ako ste ikad imali pitanja o bilo čemu što vas je zanimalo u svijetu arhitekture i šire - pošaljite to nama, a prof. Turato će na to odgovoriti u svom interaktivnom predavanju. Svoja pitanja šaljite u DM, u komentare, na anketu na storyju, na FB stranicu festivala ili nam pišite na mail - sva pitanja prikupljamo. Tako ćete i vi biti dio predavanja!

Idis Turato je prakticirajući arhitekt, profesor na Aarhitektonskom fakultetu u Zagrebu te osnivač Delat-Lab platforme na Sveučilištu u Rijeci. Dobitnik ja nagrada Vledimir Nazor, Drago Galić, Viktor Kovačić u 5 navrata, te je 10 puta nominiran za Europsku nagradu Mies van der Rohe, a njegovi radovi su objavljeni u nizu knjiga, revija i stručnih časopisa.

HIPERADAPTACIJA

Nikola Bojić

Datum
24.01.2021. / 17:00
Mjesto
Online
Stream
Stream
Održivost ne postoji. Prostor eksperimenta stoga je usmjeren na modele radikalne prilagodbe novim prostorno-tehnološkim okolnostima koje smo kreirali i koje kreiraju nas, često mimo naše kontrole. Na predavanju će biti predstavljena istraživanja odnosa dizajna, prostora i politike u doba radikalnih tehnoloških i klimatskih promjena.

Nikola Bojić je završio povijest umjetnosti u Zagrebu, a postdiplomski studij na Harvardu. Izlagao je u ZKM-u, Karlsruhe; Moderna Museet-u, Stockholm; Milanskom trijenalu, Venecijanskom i Taipei bijenalu. Asistent je na ALU u Zagrebu i jedan je od pokretača Climate Visions laba za istraživanja na razmeđu umjetnosti, tehnologije i klimatskih promjena na MIT-u.